Srbin prihvatio staro kumstvo, zbog plana za svadbu Srbi se hvataju za glavu: "Zaje*avate me da danas..."
Srpska svadba, Foto: RINA

au!

Srbin prihvatio staro kumstvo, zbog plana za svadbu Srbi se hvataju za glavu: "Zaje*avate me da danas..."

Srbin prihvatio staro kumstvo momku nakon 20 godina, zbog plana za svadbu, svi se hvataju za glavu

Objavljeno: 10:10h

Biti kum na venčanju je čast, ali ponekad dolazi s nepredviđenim obavezama i troškovima. Koliki oni mogu biti i koliko se očekuje da budu interesovalo je jednog momka iz Srbije koji po prvi put postaje kum i to ne baš svojevoljno.

Kako je objasnio u anonimnoj objavi na Reditu, nije mu samo problem što je prihvatio staro kumstvo i to momku s kim nije imao kontakt 20 godina, već i što ne zna koliko će ga bitna uloga na venčanju koštati.

"Na nagovor mojih, prihvatio sam staro kumstvo i postao kum momku sa kojim nisam komunicirao jedno 20-tak godina. Pre prihvatanja, sreli smo se par puta u prolazu, ja stanem čisto da popričamo, međutim on je bio nezainteresovan ili bi se pravio da me ne vidi i na tome se završilo, dok me nije pitao.

Pošto će uskoro biti svadba, a nisam nikada pre bio kum, zanima me:

  • Koliko novca staviti u kovertu?
  • Da li postoji i dalje onaj običaj "kume izgore ti kesa", da spremim sitninu?
  • Da li postoji još neka obaveza koja se podrazumeva?

Što se koverte tiče, nisam neko ko se rasipa, niti voli da se veseli po slavljima i iskren da budem, malo mi je mučno što moram da idem, ali šta je tu je. Znam da je najrealniji odgovor da stavim koliko mogu, ali bih opet da čujem neku okvirnu cifru (koliko videh ovde, nešto oko 400-500 evra?).

Pored koverte i praseta sada, bilo je opštinsko venčanje gde sam takođe dao kovertu kao poklon, doći će sa čuturom da zove, tu će opet biti poklona oko 100 evra, zatim mladina strana zove na veselje pred svadbu, gde opet moram nositi kovertu i na kraju iako nije moranje, suptilno mi je nagovešteno da se očekuje da uzmem jednu burmu. Sve ovo plus pare na muziku, izađe na solidnu cifru, pa bih zato da čujem koliko bi vi stavili u kovertu za svadbu?", napisao je on na kraju.

"400-500 evra je previše"

Na svoje pitanje brzo je dobio odgovore. Najpre su mu mnogi otvoreno priznali da na njegovom mestu takvo kumstvo nikada ne bi prihvatili, međutim na njegov odgovor da je sada kasno da išta otkazuje, dobio je korisne informacije što se tiče "težine" koverti.

"Ja sam svom ortaku bio kum. Dobio 500 evra. Ovim tvojima je dovoljno i 300. Za čuturu je mnogo 100 evra. Najviše 50 ili 20. Za mladinu žurku ne nosiš ništa. Ne znam kako su ti nagovestili da ti kupuješ burmu, to obično rade mladenci, nego su ovi tvoji stipse, pa to slobodno iskuliraj. Obično ljudi misle da je nešto sramota, pa kao kum mora da se pokaže što je OK, ali sve to ide po tvom džepu", "400-500 evra je previše čak i da ste najbliskiji drugovi, a kamoli kad se jedva poznajete. 200 evra maksimalno", glasili su neki od prvih komentara.

Srpska svadba
Srpska svadbafoto: RINA

"Niste toliko bliski, smanji doživljaj"

Jedan momak otkrio je koliko je on dao za svog kuma - momka sa kojim je prijatelj više od 25 godina.

Ja sam pre tri godine, svome kumu stavio 500 evra u kovertu i kupio neku dobru flašu pića. I imao sam troškove 300 evra za momačko veće. Ali meni je kum prijatelj već skoro 25 godina. Tako da u tom slučaju daješ koliko imaš i koliko želiš nekome da daš. Mada, da ste dosta bliži, da daš i da ne žališ, ovako smanji doživljaj", napisao je on.

"Ukupan trošak 600 evra ako idu dvoje"

Muškarac iz provincije otkrio je da je bio kum čak tri puta do sada ali da nikada nije davao tako veliki novac.

"Okumljeni smo već treći put i iskreno nikad tolike cifre nisu potrošene. 100 evra za opštinsko je OK. Bukliju zakiti sa 20-ak evra, kod mladine strane se ništa nije davalo u koverti nikad do sad da sam videla. Samo je bilo trošak oko 2.000 dinara koje su dodate za kupovinu mlade simbolično i to bi nam kum uvek rekao da ne dajemo nego su on i njegova braća to plaćali. Na muziku kod mlade isto 1-2.000 čisto reda radi kad krene neka pesma oko kumstva. U koverti za svadbu smo stavljali po 300 evra od nas dvoje i od osobe čije smo kumstvo nasledili su dobijali još jednu kovertu. Dobili smo poklone od kumova što smo ih venčali, uglavnom su to bili satovi (vrednosti od 70-200 evra) i kutija sa tradicionalnim poklonom: ćebe, posteljine, veš, peškiri itd. Mi jesmo u provinciji, ovde je cena mesta u restoranu još uvek 30 evra tako da sve ukupno bude trošak nekih 500-600 evra za nas dvoje", napisao je on.

"Aman bre, je l' ste vi normalni?

Jedan se ipak zapitao odakle toliki broj koverti i davanja novca na svakom koraku.

"Aman bre, tolike koverte, je l' ste vi danas normalni? Kum ili nekum, ali previše je! Kakva bre koverta posebno u opštini i na svadbi? Kakva koverta za veselje pred svadbu? Još i burma? Muzika? Zaje*avate me da danas sve to plaća kum?", šokirano je upitao on.

Bonus video:

04:23

KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.